Kaffe i olika sammanhang

Post with image

Kaffe dricks i många olika sammanhang och är inte betingat till någon specifik samhällsklass. Detta är en av anledningarna till att kaffe är en sådan uppskattad dryck i social samvaro. Att “ta en kopp kaffe tillsammans” har blivit ett smidigt uttryck som skänker trygghet och stärker samhörigheten mellan personer. Förutom att ta priset som världens mest sociala dryck är det också många som gärna njuter av en god kopp kaffe utan sällskap av andra personer. På så vis kan kaffe även ge tid för självreflektion, egentid och avslappning.

Morgonkaffet – Många av oss börjar dagen med en kopp kaffe. Energin vi får från den koffeinrika drycken hjälper till att väcka kropp och sinne efter en god natts sömn. Ännu viktigare är nog kaffet för den som sovit dåligt och behöver en liten kick för att komma igång. Till morgontrötthet hör ofta ett svängigt humör. Men det finns ju kaffe och tur är väl det, för alla känner vi nog någon som man inte bråkar med innan morgonkaffet.

Till vardagsfikat – Inget fika utan kaffe skulle man kunna säga är ett ganska sanningsenligt påstående. För till varje fikapaus hör oftast en god kopp kaffe. För många är kaffet en självklar del i vardagen och ger oss den där välbehövliga energikicken mellan varven. Att dricka kaffe till vardags blir likt en ritual för vissa som behövs för att koppla av och släppa alla orosmoment för en stund. Detta är bra för hjärnans återhämtning oavsett om man dricker kaffe, umgås, mediterar eller bara gör ingenting en stund.

Kaffe på maten – Att ta en kaffe på maten är ett vanligt uttryck. Att dricka en kopp kaffe efter maten verkar avstressande och kompenserar för eventuell trötthet som kan uppstå efter att man har ätit. Denna trötthet som ibland kallas “matkoma” beror i synnerhet på otillräcklig sömn och för stort matintag, men även stress är en klart bidragande faktor för detta tillstånd. Stressa ner en stund efter maten och drick en kopp kaffe, på så vis får kroppen ro att smälta maten en stund innan det är dags att återuppta dagens sysslor.

Speciella tillfällen – Kaffe är en mångsidig dryck och är lika vanlig till vardags som till fest. Födelsedagar firas med tårta och såklart – kaffe. Även vid dop är kaffe en viktig del och därtill hör en hel del planering med fika, bordsservering och diverse trivselfaktorer. Ett tips inför nästa dop är att hitta en perfekt doppresent som tack för det goda kaffet. Efter att vigseln inrättats på ett bröllop är det tradition att detta firas med en vacker bröllopstårta som åtnjuts med en kopp kaffe vid sidan av. Kaffe är således ofta starkt förknippad med festligheter och situationer där nya faser i livet inleds.

zap-lite