Mala kaffebönor

Post with image

Det blir alltmer populärt att mala sitt eget kaffe men hur ska man som nybörjare veta vilken kvarn och malningsgrad man ska ha? Lugn. Här reder vi ut begreppen och hjälper dig på traven till den där riktigt goda koppen kaffe!

Först och främst, vilka bönor man ska välja varierar givetvis från person till person. Det är en smakfråga även om man kan konstatera att det kan finnas skillnader mellan bönor i en dagligvaruhandel eller i ett kafferosteri, med det sagt kan bönorna du köper från ICA ger exakt lika god smak som ett dyrare alternativ. Prova dig fram och se vad som faller just dig på läppen!

Retrokvarn eller elektrisk kvarn?

När det gäller kvarn är det lätt hänt att man faller för den klassiska retrokvarnen med vev. Den är snygg, den har varit med länge och känns därmed trygg. Dock ska man undvika att välja den allra billigaste kvarnen och istället satsa på en elektrisk kvarn även om den är några kronor dyrare. Du kanske kan få en seniorrabatt, vilket inte är helt ovanligt i dag så kika innan du köper! Den elektriska kvarnen maler bättre än den traditionella som de flesta är vana att se och gör att du får ut mer smak av dina bönor, vilket man självklart eftersträvar.

Priserna på en elektrisk kaffekvarn varierar men man brukar kunna säga från en tusenlapp och uppåt. De malda bönorna går lika fint i kaffebryggare som i espressomaskin.

Malningsgrad då?

Om du ska använda presskanna för att göra ditt kaffe så ska det vara nästan grovmalet medan det i en mokabryggare ska vara extra finmalet. Med en kaffebryggare räcker det med att bönorna är finmalda. Det är viktigt att följa rätt malningsgrad för att få ut det mesta av ditt kaffe.

Så, du kanske undrar, hur stor är skillnaden mellan kaffebönor du maler själv och förpackningarna med kaffe du köper i butik? Den största skillnaden är att de malda bönorna snabbare förlorar smak än det kaffet du köper färdigt i butik, d.v.s. om du maler mycket på en gång och förvarar det. Att mala kaffe är dock en upplevelse i sig själv, att känna doften av de malda bönorna och att experimentera sig fram till just sin egen favorit.

Om du funderar på att börja mala kaffebönor så ge det tid. Första koppen kanske inte blir sådär magisk som du hade tänkt dig men övning ger färdighet, du kommer att tacka dig själv efter några försök!

zap-lite