Kaffe för sommarens heta dagar

Post with image

Vi i Sverige är nästan världsbäst på att dricka kaffe. Det beror lite på vilken lista man tittar på, men vi ligger inte långt från toppen på någon utav listorna tillsammans med övriga skandinaviska länder. När det är sommar och varmt vill man så klart fortfarande ha sin dagliga dos med kaffe och då är definitivt svalkande kaffe att föredra.

Kallbryggt eller nedkylt

När du ska göra iskaffe kan du välja mellan två olika sätt att brygga kaffet. Det ena sättet är att brygga det som vanligt, antingen i kaffekokaren, espressomaskinen, i din Bialetti eller perkolatorn eller vad du nu har för metod. För att kyla ner kaffet kan du slå det i ett glas med is, men det blir snabbt blaskigt om du tar för mycket is. Ett tips är att frysa kaffe i iskuber som du kan använda när du gör iskaffe. Om du inte vill ha svart kaffe kyls det även ner snabbare om du exempelvis har mjölk i och genom att sätta det i frysen blir det kallt ganska snabbt.

Du kan också kallbrygga ditt kaffe, men det kräver lite mer tid och tålamod. Kallbrygg kaffet genom att hälla en del grovmalet kaffe i en burk eller flaska som du kan försluta väl, häll sedan på två delar kallt vatten. Ställ in kaffet i kylen och låt det vara där i 18-24 timmar. Ju längre det får stå desto starkare lär det bli. Sila sedan kaffet genom ett kaffefilter eller några lager kraftigt hushållspapper. Troligtvis behöver du sila några gånger, och om du inte kan få bort kaffesumpen har du använt ett kaffe som inte är grovmalet nog.

Varianter av iskaffe

Iskaffe är många gånger gott precis som det är, förutsatt att kaffet i sig är bra. Men många föredrar lite sötma i iskaffet och där kan du låta kreativiteten flöda! Iskaffe är mer tacksamt att smaksätta än hett kaffe. Om du vill ha vanligt socker eller rörsocker i är det enklare om du brygger kaffet som vanligt och rör i sockret medan kaffet fortfarande är varmt. Ett annat tips är att röra i ungefär 3-4msk kondenserad mjölk per kopp och en skvätt vanlig mjölk (allt efter smak, så smaka dig fram). Kondenserad mjölk ger kaffet en härlig sötma och krämighet utan att den blir för rund i smaken. Du kan krydda kaffet med exempelvis kanel, choklad eller anis. Iskaffe-kulturen varierar mellan olika länder och här Iced coffee kan du läsa mer om hur man gör iskaffe i olika länder.

För att lyckas med det mesta i köket, vanligt kaffe, iskaffe, kaffetårtor eller kaffedrinkar och annan mat och dryck är det viktigt att tillsätta mycket kärlek och riktigt fina råvaror. Många är idag stressade och har inte alltid tid att gå och vända och vrida på produkter i affärerna och då kan lite hjälp från matkomfort vara ett bra alternativ. Här kan du till och med få färdiglagade måltider från kockar som så klart använder bra råvaror och kärlek.

zap-lite