Cafékulturen i andra länder

Post with image

I Europa är cafékulturen djupt rotad, även om utbudet kan skilja sig åt från land till land. I vissa länder har den dock hamnat i skymundan och slås ut av tedrickande eller alkohol istället och i Italien kan man studera kaffe och cafékultur på universitetet.

Frankrike

I Frankrike är det vanligt att gå och ta en kaffe, men man tar vanligtvis ingenting till. Dessutom så brukar det inte finnas så många sorter att välja mellan, förutom café au lait, espresso eller cappuccino, såvida inte man befinner sig på Starbucks. I Frankrike är det inte så vanligt att äta mellan måltiderna, utan en dryck räcker för att stilla begäret.

USA

Den amerikanska cafékulturen liknar till stor del den svenska och amerikaner har även inspirerats mycket av fikat. Att ta en bulle eller kaka till kaffet är vanligt och inget land har väl så många alternativ när man står och väljer sitt morgonkaffe för att ta med till jobbet. Att ta sitt kaffe på stående fot är ofta förekommande i USA.

 

Tyskland och Österrike

Om man går på café i dessa länder, bör man ta ett rejält bakverk till. Även om man kommer in med tanken att man inte ska äta något, är det slutligen svårt att låta bli när man ser de vackert dekorerade bakelserna.

Storbritannien

I England är tedrickandet betydligt större än kaffekonsumtionen, men självklart kan man beställa en kaffe i de engelska traditionella serveringarna om man vill det. De övriga europeiska trenderna har spritts även dit och alla caféer som man hittar i övriga världen, finns i England också.

Men inget kan slå pubkulturen “afternoon tea”.

Portugal

I Portugal tycker man mycket om att gå på café i små som stora orter. De typiska inhemska kakorna pasteis de nata äts ofta till en espresso på eftermiddagen.

zap-lite