De europeiska kaffehusen etablerades i Sverige runt 1720 och på ca ytterligare 20 år hade de tredubblats i Stockholms innerstad. Från början var de 15 stycken.
Men i mitten på seklet skedde något som hindrade kaffehusens framfart i Sverige, nämligen förbud mot införsel av den eftertraktade kaffebönan. Det ledde till att kaffedrickandet förbjöds både i hemmen och på caféerna, till folks stora förtret. Tre år senare upphävdes det stundtals men det var fortfarande inte självklart att gå ut och dricka kaffe. Denna lag kom att träda i kraft ytterligare 1794 och 1796 och folk började bli verkligt irriterade på hattandet hit och dit med tillfälliga bestämmelser om deras nya favoritdryck. Även staten fick problem i och med att drycken var så omtyckt att människor många gånger struntade i reglerna och kokade kaffe ändå. Man var ständigt tvungen att gå ut och påminna när lagen gällde och när den inte gjorde det.
Dåtidens fikapaus – bara för de rika
I början var cafébesöken en lyx som varje medborgare inte hade råd med. Idag dricker nästan varje svensk sitt kaffe dagligen, men det var inte förrän på 1920-talet som gemene man började få råd att unna sig att gå på café. Nuförtiden är cafékulturen ett faktum i Sverige och beroende på var i landet man befinner sig, tar man sitt kaffe på sitt eget vis.
Sveriges inställning till kaffe
Själva kaffet användes först i Sverige som apoteksvara i slutet på 1600-talet då kung Karl XII var på genomresa i Turkiet och fick nys om den svarta drycken. På 1800-talet spred den sig till landsbygden och blev snabbt en ersättning för det portade brännvinet som präster och församlingar så ogärna talade om. Då passade det bra att kaffet kom in i bilden och fick folk att nyktra till. Dock blev bönderna själva som sålde brännvin, lite smått ilskna, eftersom kaffet konkurrerade ut deras drycker.
Idag dricker en vuxen svensk ca 1200 koppar kaffe om året, vilket gör Sverige till ett mycket lukrativt land för kaffeförsäljning. I regel så dricks det bryggda kaffet mest, både i hemmen och ute på caféer och restauranger.
Överallt på caféer och restauranger brukar även “påtår” ingå, något som inte är möjligt i andra länder utan betalning.
Något som föredras av svenska folket är numera att dricka kaffesorter som tillverkas på hemmaplan, då det svenska kaffet och det utländska skiljer sig i styrka.