Finland och Sverige pumpar i sig mest kaffe i världen, vilket är lite egendomligt då kaffet odlas i sydamerikanska eller afrikanska länder, långt bort från de nordiska breddgraderna.
Denna höga konsumtion har lett till “den svenska fikapausen”. Vart man än kommer i landet, är det kutym att ta sig en förmiddags-eller eftermiddagsfika, antingen i hemmet eller på café. Åldern spelar ingen roll och vinter som sommar ser man kaffenjutare med sin lilla dammsugare eller kanelbulle på assietten bredvid, tillsammans med vänner eller familj eller kanske med en date.
På arbetsplatser fikas det frekvent, vilket utländska personer både kan uppskatta och tycka är egendomligt. Det är en social del av arbetet och en tid för gemenskap. Vissa påstår t.o.m. att fikapauser är bra för hälsan och detta är något som svenska företag ser som positivt. Man månar nämligen i regel om sina medarbetare.
Fikapauserna uppkom redan på 1800-talet på landsbygden när man tog paus i arbetet. Ett hårt kroppsarbete krävdes ofta av bönderna och då var ett litet mellanmål med kaffe en lisa för själen.
Cafékulturen har däremot börjat blomstra igen sedan slutet på 1900-talet då de stora amerikanska kaffejättarna etablerat sig. Nu finns det caféer i varje gathörn.