Man har hört frasen både till vardags och i svenska filmer. En kultfras är “Finns det svenskt kaffe på hotellet?” i Lasse Åbergs “Sällskapsresan”, vilket får många att dra på smilbanden. För kaffe odlas ju i Brasilien eller Etiopien, bl.a.
Ändå dricker svenskar helst det svenska kaffet både på caféer och hemma och om en turist går på svenskt café, blir han eller hon inte sällan besviken. Man tycker ofta att kaffet i Norden smakar illa. Ändå har den svenska fikatraditionen spridit sig till många länder och i USA gör den succé.
Men vad betyder svenskt kaffe egentligen?
Jo, svenskt kaffe handlar egentligen om kvaliteten och hur det dricks, snarare än om var det odlas.
Det mesta kaffet man dricker i Sverige kommer från Brasilien eller Colombia och är ofta en mellanrostblandning. Blandningar gör att det är lättare att köpa samma smak året runt. Och för de som reser utomlands är en förpackning från Gevalia eller Löfbergs Lila inte sällsynt att ta med i bagaget. Svensken tar nämligen ofta med sig sitt eget kaffe till hotellen.
Tillagningen i form av bryggkaffe är också typiskt svenskt och även den starka smaken som späds med mjölk och socker.