Pumpkin spice – en kaffeklassiker

Post with image

Pumpkin spice, eller pumpakrydda, är en kryddblandning bestående av kanel, nejlika, muskot och ingefära. Den har använts i amerikansk pumpapaj sedan 1800-talet, men är idag förknippad med kaffe världen över på grund av den populära drycken Pumpkin spice latte.

Historien bakom Pumpkin spice latte

En Pumpkin spice latte, eller PSL som den i folkmun kommit att förkortas till, består av en latte smaksatt med pumpkin spice och ofta även pumpapurée eller sirap, toppad med grädde och, förstås, mer pumpkin spice. Drycken påbörjade sin resa till globalt fenomen år 2003, då cafékedjan Starbucks jobbade på att ta fram höstiga kaffedrycker. En medlem i teamet, Peter Dukes, föreslog en kaffedryck smaksatt med pumpkin spice, inspirerad av den traditionella pumpapajen. Intresset från testgrupper var till en början svalt, men Dukes höll fast vid sin vision och fick med sig resten av teamet, som insåg att de hade något unikt på gång. Pumpkin spice latte började så att säljas hösten 2003 och blev en megahit.

Pumpkin spice latte idag

Numera säljs Pumpkin spice latte på massvis av cafékedjor och konditorier över hela världen, inte minst i Sverige. Kaffedryckens succé har också ökat intresset för pumpkin spice i andra drycker och livsmedel. Vad sägs till exempel om pumpapaj-smakande öl och yoghurt, eller handgjorda cake pops med smak av pumpkin spice för att sätta sprätt på sensommarfikan eller krydda till höstkalaset?

De flesta caféer och butiker börjar sälja sin PSL i slutet av sommaren eller under höstmånaderna, vilket gjort drycken till Höstkaffet med stort H och något att se fram emot när sommaren drar sig mot sitt slut. Detta är troligtvis också en ytterligare faktor till Pumpkin spice lattens ikonstatus – den hade helt enkelt inte känts lika speciell om den var tillgänglig året om, och istället är den något sällsynt och starkt förknippat med höstmys.

Gör din egen Pumpkin spice latte

För den som inte kan vänta till hösten eller vill kunna njuta av en Pumpkin spice latte året om, finns det speciell pumpkin spice-sirap att köpa och tillsätta i sin hemgjorda latte. Är man ute efter en ännu godare och mer autentisk smakupplevelse är det inte heller svårt att tillaga drycken från scratch hemma:

Det är bara att blanda ihop kanel, nejlika, muskot och ingefära, ungefär en halv tesked per portion, eller göra det enkelt för sig och använda en färdig pumpakryddmix, med sötningsmedel som socker eller honung efter smak.

Kryddorna, en matsked pumpapuré eller två, samt cirka 2,5 deciliter mjölk (gärna baristamjölk) får sedan sjuda i några minuter tills blandningen blivit varm och tjocknat något.

Förbered espresso eller starkt bryggkaffe och häll upp i glas, vispa mjölkblandningen hårt så att den skumnar något och häll över kaffet.

Toppa med vispad grädde och ytterligare pumpakrydda.