Det här händer om du slutar dricka kaffe

Post with image

Den som dricker kaffe ser ofta fram emot dagens första kopp. Smaken, kicken och energin du får av den där första koppen är en känsla av välbehag. Men sedan löper dagen på och en kopp blir två. Och en till… och en till. Framåt eftermiddagen med en intensiv arbetsdag bakom dig och åtskilliga koppar kaffe är känslan en annan. Du är darrig, uppe i varv och det känns som om du druckit syra. Det är väldigt lätt att få i sig för stora mängder koffein när det hela tiden finns tillgängligt. Efter att koffeinet verkat klart i kroppen kommer också dippen och är du inte utvilad kan du bli riktigt trött. Nu blir du istället mycket trött och ofokuserad. Kaffe är också vätskedrivande, så det gäller att se till att du håller vätskenivåerna i kroppen, särskilt om det är sommar och varmt ute. Som du ser finns det många anledningar att vara uppmärksam på ditt intag av kaffe.

Sov bättre utan kaffe

Den allvarligaste biverkningen av kaffe kan vara sömnproblemet det kan leda till. Det tar lång tid för koffein att gå ur kroppen och även om du slutar vid middagstid så kan du få svårt att somna i alla fall. Det här blir lätt en ond cirkel. Du får svårt att sova på kvällen, vaknar väldigt trött och börjar därför dricka kaffe för att hålla dig igång under dagen. Så blir det kväll och du kan återigen inte varva ner. Så har du svårt att sova är chanserna stora att du får bättre sömn utan kaffe. Men har då kaffe några positiva hälsoeffekter? Ja, det finns studier som visar på det också. Kaffe har mer antioxidanter än grönt te. Forskningsresultat visar på att det finns mer än 1000 olika sorter av dem i kaffe. Antioxidanter skyddar oss från fria radikaler, som skapas och angriper våra kroppar via miljögifter, stress, lite sömn, dålig kost och annat. De skyddar oss också mot inflammationer i kroppen som sedan kan leda till åderförkalkning, artrit och cancer.

Bättre fokus och mindre hjärtklappning

Är du känslig för stimulerande medel som alkohol, socker, nikotin och koffein, kan du få oönskade humörsvängningar av kaffe. Var du lite för speedad på mötet på eftermiddagen? Och fick lite lätt ångest efteråt, just därför för att du tjurrusade genom öppna dörrar? Där är det verkligen läge att titta över ditt kaffeintag. Vi intar kaffe för att hålla oss piggare och mer fokuserade, men faktum är att för den som känner att koffeinet har stor påverkan på kroppen, kan det vara värt att prova gå över till koffeinfritt eller grönt te om dagarna. Många i den här situationen som gjort det har blivit mer fokuserade, mindre stressade och på det stora hela, gladare på jobbet. Så känner du igen dig i det här, ta en paus från kaffeautomaten om dagarna. Så märker du kanske snart att du är mer koncentrerad på mötena och dessutom kan köra bowling stockholm med jämnare humör på AW:n.