Drycken kaffe

Post with image

Kaffe är en dryck som bildas då vatten filtreras genom malda kaffebönor. Till färgen är den svart, men kaffebönor och kaffepulver är brunt i olika nyanser. Kaffe dricks över hela världen, men Sverige brukar vid upprepade tillfällen vara en av de nationer som ligger i topp globalt sett. Det påståendet grundar sig på antalet liter kaffe drucket per person och år.

Bra att veta om kaffe

Kaffe är en dryck som dricks över hela världen.

Kaffe innehåller det centralstimulerande ämnet koffein som binds till adenosinreceptorer i hjärnan vilket motverkar och/eller lindrar trötthet. Hur man reagerar på överdriven kaffekonsumtion är individuellt, men vanliga biverkningar är hjärtklappning, darrningar i extremiteterna, huvudvärk och illamående. Det är därför en dålig idé att tävla i vem som orkar häva mest kaffe. Toleransnivån hos unga vuxna kan vara bristfällig jämfört med en medelålders kaffedrickare som druckit många koppar kaffe i sina dagar.

Kaffe som centralt objekt på möten och under fikapauser

I Sverige är kaffe på många håll ett förväntat inslag. Många är de kontor som har installerat egna kaffeautomater eller liknande prylar som kan tillverka det svarta guldet. Kaffe gör deltagarna aktivare, piggare och mer fokuserade, vilket är ett bra knep för att förstärka den aktiva närvaron. Många människor har kaffedrickande som rutin – ja vissa har det som ritual. Utan kaffe blir de genast pessimistiska och tvära. Därför är det extra viktigt att alltid se till att ha bra kaffe, när man exempelvis organiserar ett möte och hyr ett konferensrum i stockholm eller någon annan stad!

De flesta brukar göra sin kaffedebut i tonåren, mycket tack vare att kaffe har en karaktäristisk smak som kan upplevas som bitter för ett barns tunga. Vissa väljer att dricka den slät, med mjölk eller grädde i. Andra dricker helst en mochiatto eller capuccino. Till kaffets försvar kan även öl och vin kännas oangenäma första gången de sköljs ner i matstrupen. Kroppen övervinner dock den motbjudande smakupplevelsen eftersom den prioriterar att ha ett tillflöde av koffein då den upplever välbehag.

Forskning visar att det i själva verket inte är så svårt att bryta beroendet av själva drycken i sig. Det knepiga är att lyckas avstå från den trevliga vanan som en kafferast innebär i form av lugn och ro, socialt umgänge med mera. Därför kan man som substitut till kaffet hälla upp te, choklad eller varför inte ett glas färskpressad apelsinjuice.

Var kan kaffe införskaffas?

Det är billigast i längden att införskaffa en kaffebryggare och kaffepulver. Det finns många varumärken att välja bland som Zoegas, Arvid Nordqvist, Löfbergs Lila, Gevalia och så vidare. Kaffe är förmodligen den enda drog som exakt alla får köpa, inneha, överlåta och sälja. Det gör kaffe till en unik dryck som på många sätt tillfredsställer vuxna människors behov. Kaffe dricks i stort sett överallt och kan avnjutas med såväl fikabröd som andra frestande tilltugg. Lycka till med ditt kaffedrickande och njut av alla dess fördelar!

zap-lite