Vad gör kaffe med tänderna?

Post with image

En kopp rykande hett kaffe med doften som kommer till är bland det mest underbara som finns att vakna upp till. Kaffedoften sprider både värme och en slags trygghet, kanske den får dig att komma ihåg mormors fika under söndagseftermiddagarna eller kanske påminner den dig om de där mysiga lördagsmorgnarna med din partner. Både doften och smaken av kaffe är mycket uppskattad i Norden och inte minst Sverige. Dessutom sägs kaffe ge en positiv effekt på hälsan. Men vad gör det med våra tänder egentligen?

Kaffefläckar

Om du får kaffe på kläderna kan de vara svåra att få bort. Faktum är att det till och med används kaffe i modebranschen för att ge tyg en viss färgeffekt. Kaffefläckar kan dock även sätta sig på tänderna om du dricker kopiösa mängder av det. Vi har länge tillbaka fått höra att kaffe ger gula tänder och missfärgningar, ofta ojämna i form av fläckar. Det stämmer också till viss del. Precis som vin, rökning och färgad mat som currysåser och dylikt, kan flitig konsumering ger en annan färg på dina tänder. Dock kan det vara bra att veta att kaffedrickande faktiskt inte är skadligt för tänderna mot vad man skulle kunna tro.

Kaffe är bra för tänderna

Dricker du mycket kaffe men är rädd att dina tänder ska ta stryk? Lugn, för det är faktiskt så att kaffe är bra för tändernas emalj. Visst kan extremt mycket kaffedrickande ge missfärgningar men kaffe är dock inte något som förstör tänderna eller gör de mindre tåliga. Tvärtom så minskar det kariesrisken och stärker dina tänder. Det fungerar således som en skyddande hinna.

Dock är det ändå bra att poängtera att kaffe innehåller ett ph-värde som normalt är frätande för tänderna. Men eftersom det även har det andra ämnet så väger det ena upp det andra, så att säga. Därmed anses inte kaffe få de frätande egenskaper som man talar om.

I kaffe finns ett ämne som motverkar både plack och karies genom att ämnet tar död på de bakterier som ger uppkomst till hål i tänderna. För att få en bra balans i munnen ska man dricka i genomsnitt 2 koppar kaffe per dag. Det är också viktigt att utöver ditt kaffedrickande, säkra din munhygien med produkter från https://www.sunstargum.com/se/ så att dina tänder mår bra dag för dag. På Sunstargum kan du hitta det senaste inom tandborstar, tandtråd och andra munhygienprodukter som främjar din tandhälsa.

Att bara dricka kaffe räcker inte för att skydda tänderna mot plack eller karies. Du måste dagligen borsta tänderna för att undvika hål. Om du skulle drabbas av fula fläckar på tänderna kan du gå igenom en tandblekning eller hemmablekning. Då fräschar du till tänderna på kort tid och kan fortsätta dricka ditt älskade kaffe!

zap-lite