Biverkningar av kaffe

Post with image

Det finns studier som visar att det finns övervägande positiva effekter för hälsan med att dricka mellan två och tre koppar kaffe per dag. Precis som med det mesta är kaffe med andra ord bra så länge det intas med måtta. Överdriven kaffekonsumtion kan dock få flera negativa effekter för hälsan, som det kan vara bra att hålla koll på om man vet med sig att man dricker mer kaffe än man kanske borde.

En negativ biverkning av att dricka för mycket kaffe är till exempel att man kan få problem med magen, till exempel i form av magsår – kaffe kan både vara en bidragande orsak till att magsår bildas, och förvärra problemen med redan existerande magsår. Det beror på att kaffe påverkar produktionen av magsyra, som är frätande.

En annan sidoeffekt av att dricka mycket kaffe är att man får missfärgade tänder. Detta har egentligen ingen inverkan på tändernas hälsa, men är en kosmetisk biverkning av kaffe som de flesta ser som negativ. Om du skulle vilja få hjälp med att bleka tänderna efter att kaffe har missfärgat dem kan du bland annat vända dig till en tandläkare i Stockholm, Distriktstandvarden.se.

Kaffe innehåller ju också som bekant koffein, vilket är anledningen till att många dricker kaffe – de blir lite piggare och får extra energi av koffeinkicken. En överdosering av koffein kan dock slå över och få negativa effekter istället, till exempel i form av hjärtklappning, oro och ångest – knappast känslor som gör en mer produktiv. Precis som med andra droger kan man bygga upp toleransen för koffein, men man bör undvika att göra det, eftersom överdriven kaffekonsumtion som sagt även kan få andra negativa effekter. Något annat man måste se upp med om man ”tränar sig” att dricka mycket kaffe är också att man sannolikt kommer att lida av abstinensbesvär när man väl slutar dricka kaffe, eller försöker minska sin konsumtion igen. De symptom man kan behöva genomlida vid abstinens är förstoppning, humörsvängningar, koncentrationssvårigheter och huvudvärk. Det bästa är med andra ord att hålla kaffeintaget på en balanserad nivå redan från början, så att man kan njuta av kaffets goda smak och alla dess fördelar utan att riskera hälsan.